diumenge, 21 de desembre del 2008

Per Nadal, cuina "cassolana"?

S'acosta Nadal i la major part de la gent, en aquest dia tan especial, decideix no sortir a menjar a fora, al restaurant, sinó que opta per tota la feinada que comporta un àpat d'aquestes característiques. Sobretot àvies i mares es passen hores a la cuina preparant deliciosos i suculents plats... Mmmm... Hi penso i se'm fa la boca aigua...
Sempre s'ha dit que com a casa no es menja enlloc i per això molts restaurants intenten captar clientela amb reclams com ara "canelons de l'àvia", "escudella de la iaia"... M'he fixat, però, que hi ha molts establiments que tenen una petita confusió i utilitzen aquesta expressió:



Què significa? Cuina feta a la cassola? Perquè si parlem
d'alguna cosa que pertany a l'interior de la casa, de la família, domèstica, hem d'utilitzar l'adjectiu casolà/ana (amb una sola essa!), que prové del llatí vulgar *casulanus, -a, -um, derivat del llatí casŭla 'cabaneta'.

1 comentari:

Kes ha dit...

Com el dinar de Nadal no n'hi ha cap. Tenim apreitius de tota mena, canelons, vedella amb bolets, ànec nut del Penedès amb prunes i pinyons (aghhhhh...), pollastre del Penedès amb suc, pinya natural, neules, torrons i coca de pinyons de Cal Camilo.
Ja em ve salivera, i per acompanyar-ho tot força pa.
Apa bon dinar i Bon Nadal !!