diumenge, 30 de novembre del 2008

Jau, Coloma!

Avui estic contenta! Fa anys que la frase "Jau, Coloma!" és famosa al meu entorn (des d'aquell viatge a Vitòria de fa tants anys...) i sempre ens ha fet molta gràcia. Per a qui no ho sàpiga, la Coloma era una gossa pastora que va guanyar un munt de concursos de gossos d'atura i el seu amo, quan volia que s'aturés, li cridava: "Jau, Coloma!". Avui, he tingut l'oportunitat d'anar a veure un d'aquests concursos a Torroella de Montgrí dins de la programació de la Fira de Sant Andreu. Era un campionat de campions, amb la participació de Jordi Muxach amb Kiss (néta de la Coloma), José Mari Pleguezuelo amb Nuca, Eusebio Bengoetxea amb Lagun, Patricia Gisquet amb Toy, Jean François Casaux amb Una, Carlos Pinedo amb Txiki i José Antonio Aguirre amb Urki. Ha estat molt divertit.
En un concurs així, els gossos han d'anar pel mig d'un corriol delimitat per dues fileres de banderes i arribar a un ramat de xais. Després han de recollir les ovelles i conduir-les fins a un cercle marcat amb guix que hi ha davant del pastor, on s'han de quedar completament aturades. Llavors, han de conduir el ramat i fer-lo passar per un dels dos portells que hi ha situats als costats del corral. En aquesta prova hem al·lucinat molt amb la pastora francesa, Patricia Gisquet, que feia anar un xiulet i gairebé no cridava. Impressionant! Però tots ho han fet molt bé.
A la segona prova, el gos ha de recollir les ovelles, tancar-les dins del corral (molt i molt difícil) i després treure-les. En aquest cas, Jean François Casaux, amb la gossa Una, també ho ha fet molt bé. Finalment, però, ha guanyat la Kiss per un punt. Molt recomanable! Això sí: que ruques que arriben a ser les ovelles!

Encara no hi ha el vídeo disponible, però perquè la gent que no ho coneix se'n faci a la idea, aquí teniu un enllaç a tv3alacarta d'un concurs de l'any passat a l'Estartit. Gaudiu-ne!

4 comentaris:

XAVI ha dit...

Olivella!
M'hagués agradat venir! El Kesfren ho va dir quan ja tenia el diumenge adjudicat!
Fins dissabte!

Kes ha dit...

Si puc i si la sort m'ho permet, intentaré carregar un video del concurs al blog del kesfren.
També t'he de dir que el poble on vem anar és Torroella de Montgrí no "Torroelles" ai ai ai !!
Bé va ser molt autèntic tal i com m'esperava un pas ala dreta, Jau!, passa e l'esquerra, jau!, vine cap aquí, Jau! i un llarg etzètera.

Núria Olivella ha dit...

Gràcies, kes, ja ho he arreglat. Em vaig confondre entre Torroella de Montgrí i Torroelles de Foix...
Si pots carregar el vídeo, me'l passes i a veure si el puc penjar. Pas endavant! No mosseguis! Tremenda jau! Visca el Muixach!

Xavi, t'ho vas perdre, però ens veiem el dissabte a Monistrol!

Anònim ha dit...

Algú sap com es diu i on el puc trovar el xiulet amb forma de triangle o mig cercle que fa servir Jordi Moxac i altes pastors per cridar als seus gossos?